dissabte, 28 de març del 2009

Conscienciació política.

L'alimentació capta cada vegada una major atenció en el nostre entorn; la qualitat dels aliments, l'augment dels preus, la manca de relleu generacional en el sector agro-ramader, són punts de difícil solució que reflecteixen la complexitat de satisfer una de les nostres necessitats més bàsiques: Alimentar-se.

Així doncs el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Eivissa, va començar a impulsar la creació d'horts escolars ecològics com un recurs pedagògic. Permetent un apropament al món rural i des d'allà el coneixement i la valoració, des de l'experimentació i el gaudir dels nens. A més a més, d'un tema de salut pública com és la qualitat i seguretat alimentària, obesitat infantil, transport i emissions de CO2, canvi climàtic ...

L'oferta va tenir tant d'èxit que es van oferir els mateixos cursos per a adults de tota l'illa, seguint la cronologia:

"Des de novembre 2006 el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Eivissa, amb el suport de l'Associació d'Agricultura Ecològica d'Eivissa i Formentera va dur a terme el primer curs de:" Hort ecològic fàcil. Sistema Parades en Crestall. Mètode Gaspar Caballero de Segovia ". Adreçat a tot el públic en general amb un total màxim de 20 places.

El resultat va ser tan bo, que vam haver de fer una llista d'espera i es van dur a terme els següents cursos:

1r) novembre 2006
2n) 21.-22. abril 2007
3r) 27.-28. octubre 2007
4t) 19.-20. abril 2008
Taules: 17.-18. maig 2008
5è) Actualment: 28.-29. març 2009

Simultàniament, durant el novembre 2006 i octubre 2007, es va dur a terme els primers tallers per a professors a través del CEP i l'Ajuntament d'Eivissa. Així com el muntatge i assistència durant els cursos 2006-2007 i 2007-2008 dels horts escolars del municipi d'Eivissa.

El maig 2.008, Caixa Fòrum i l'Ajuntament d'Eivissa, van dur a terme el primer taller de taules per a balcons i terrasses comestibles que es va realitzar a l'Institut de Santa Maria d'Eivissa, per expressa sol licitud del centre, en especial dels professors que ja havien assistit als cursos d'horts amb Gaspar i que veien tan interessant aquest taller per als seus alumnes. Es salvava així, la principal dificultat del centre, no tenir un pati de terra. "


Ara, en aquesta edició s'ha escollit els terrenys municipals de Can Tomeu, per començar a cultivar les primeres hortes urbanes del municipi, donant una continuació al treball desenvolupat pels alumnes del Curs de peó agrícola ecològic d'Eivissa Ocupació, i amb el temps a crear un espai apte per a la trobada de totes aquelles persones, gent gran, joves o nens amb ganes d'aprendre de forma saludable el cultiu dels seus propis aliments, un lloc d'intercanvi de coneixements, un punt de trobada entre generacions i cultures.


El programa sempre ha seguit el mateix format durant un cap de setmana:

El dissabte al matí, a la sala de les piscines de Can Misses, de 9h00 a 13h30 'es presenta al Sr Gaspar Caballero de Segovia i es passa el vídeo que explica de forma teòrica el procediment a seguir, així com fotografies dels horts ja realitzats.
Es deixa un descans per dinar ia les 16h-18h ens trobem a la finca on es portés terme la instal·lació, i es prepara el material de reg.

El diumenge ens trobem a les 10h-14h es formen quatre grups de treball i cadascun d'ells treballa per complet la seva parada.