El canvi de productes sembrats a les parades anirà en funció de l'estació a la que ens trobem, finalitzant ara l'estiu les hortalisses i verdures de temporada comencen a flaquejar i ens plantejam que sembrar i com.
Els que som primerencs en això de les parades ens feim una sèrie de preguntes:
Que feim amb les plantes seques?
Primerament haurem de tenir en compte netejar be la parada de les restes que hagin pogut deixar les plantes anteriors de temporada, es poden tallar per la tija arran al sól, cosa que segons quines plantes com les cols o els enciams farà que tornin a brotar. O arrencar arrels i tot espolsant la terra que contenen dins de la parada, cosa que si son plantes grosses sol espanyar la parada. Hem de pensar quines tallam i quines arrencam.
Seguidament la pregunta que ens feim és, hem de cavar o llaurar de nou? Si la primera vegada hem fet una bona feina no es necessari llaurar, sobretot si hem anat en compte de no trepitjar la terra de dins de la parada. El que si que haurem de fer segurament és afegir una mica més de crestall, que ja sabeu que és compost mesclat amb arena, sobre de la parada per iniciar la sembra.
També vos aconsell, que per la feina que dona, lleveu la mànega de sudació, vos serà més fàcil tot.
Per ácabar avui,
Quan hem de fer les rotacions?
Recordau que les rotacions són anuals i per tant dependrà de l'època a la que hem iniciat les parades, per tant, si heu començat en primavera heu de seguir sembrant al mateix lloc i no heu de fer el canvi fins a la primavera que ve. Els que iniciareu en tardor, ara serà el moment de fer les rotacions seguint l'ordre que indica en Gaspar, fins i tot podeu començar la sembra dins de la plantació que està a punt de finalitzar abans de llevar-la si encara dona fruits.
Emocions amb el vent
Fa 4 anys
2 comentaris:
Bona nit a tothom! Un consell: Molta atenció amb el sentit de la rotació, es a dir, heu de tenir molt clar cap a on va cada una de les parades!
Jo al començament em vaig fer un embolic!
La parada que marca el ritme és la de tomatigueres, preberes i alberginieres. Aquesta queda buida sempre al novembre. En aquesta parada hi sembrarem les faves i els pèsols, que han de menester fresca i enriquiran de nitrogen, independentment de si hem començat la primera vegada a la tardor o a la primavera. Així, quan acabin les faves i els pèsols, hi sembrarem les cols d'estiu i després les mongetes. I anirem rotant : tomàtigues allà on hi havien cebes, alls i pastanagues; i aquestes on hi havien remolatxes i enciams; i aquestes cap a la parada on hi havia hagut cols. Cada cultiu en el temps corresponent i fent-ho de forma paulatina.
No sé si és el millor, però és la forma de no fer-me un embolic.
Salut.
Publica un comentari a l'entrada